Cutremurul din 4 martie 1977 - 55 de secunde de coșmar

Cutremurul din 4 martie 1977 - 55 de secunde de cosmar

 Vineri, 4 martie 1977. Luna plina. Primavara batea la usa. Aparusera deja mugurii copacilor. La televizor - filmul bulgaresc Dulce si Amar. Ceausescu, aflat în Nigeria, participa la dineul oficial dat de presedintele african. Nimic nu prevestea urgia care urma sa se abata asupra României... 10 bombe atomice La ora 21.22 seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, loveste tara noastra. Violenta lui s-a înregistrat atât pe verticala, cât si pe orizontala, în directia nord-sud si est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prabusirea straturilor fiind de aproximativ 60°. Toate statiile seismice de pe glob, aflate pe receptie, au reperat cutremurul, prima care a prins, procesat si analizat informatiile primite în urma cutremurului fiind cea de la Golden - Colorado (Statele Unite). Energia distructiva eliberata de seism a fost egala cu cea emisa de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!

55 de secunde de groaza! Peretii s-au prabusit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziti pe scari sau spre iesiri; altii au ramas încremeniti în casa, paralizati de teama. Aceeasi teama care i-a îndemnat pe altii sa se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar si cazuri de femei care au nascut înainte de vreme.

Ceausescu este informat despre cutremur. Banchetul este întrerupt câteva minute mai târziu. Informatiile care i-au parvenit initial vorbeau despre un cataclism de 10 grade si despre distrugerea totala a Bucurestiului. Stabilind legatura cu tara, Ceausescu a cerut informatii precise, a dat primele ordine si a instituit starea de necesitate pe teritoriul României. A doua zi, la ora 8.15 minute, o aeronava având la bord familia Ceausescu si restul delegatiei ateriza pe aeroportul Otopeni. Bucurestiul a fost cel mai greu lovit. Apoi Teleormanul, Doljul, Iasiul, Vasluiul, Buzaul, Vrancea, Mehedintiul...

Dimensiunea dezastrului

În Capitala au cazut 32 de blocuri si cladiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns cladirile de la Lizeanu - colt cu Stefan cel Mare, Continental - Colonadelor, Dunarea, Scala, Casata si Nestor. Sub darâmaturile blocului de la Colonadelor si-au gasit sfârsitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Doina Badea (împreuna cu sotul si cei doi copii), poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski si sotia sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla în acel moment în imobil, fiind internata cu câteva zile înainte în spital.

Ca prin minune, sotul, scriitorul Romulus Rusan, a fost gasit în viata sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatra, în fata blocului Scala, care s-a prabusit. Pe 5 martie se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morti. 2.600 de raniti. Orasul Zimnicea este prefacut în ruine: 175 de case prabusite, 523 grav avariate, 4.000 de persoane sinistrate, sute de victime. În Craiova sunt avariate grav peste 550 cladiri, printre care se numara Muzeul de Arta, Muzeul Olteniei, Universitatea, Biblioteca judeteana. Primele estimari indicau un numar de 30 de morti si 300 de raniti. La Vaslui sunt de asemenea pierderi grele, atât umane - 7 persoane decedate, cât si materiale.

La Ploiesti au fost distruse în jur de 200 de locuinte, alte 2.000 fiind grav avariate; situatia este grava si în judetul Buzau, unde sunt afectate în jur de 1.900 de cladiri. Mai "fericite" sunt judetele din Transilvania si Dobrogea, care au scapat neatinse sau cu pagube mici. Evaluarea finala a pierderilor - umane si materiale, este teribila: 1.570 morti, 11.300 raniti, 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unitati economice afectate. Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde de dolari. S-a dus o lupta neîncetata, zile în sir, pentru scoaterea supravietuitorilor de sub darâmaturi. Au fost adusi chiar si specialisti din Elvetia, însotiti de câini dresati pentru salvarea victimelor din munti. Au fost gasiti supravietuitori chiar si dupa 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânarul de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub darâmaturile fostului bloc "Continental" nu mai putin de 250 de ore, înainte de a fi recuperat si redat vietii!

Bibliografie selectiva: Durere si eroism. Dupa zguduitoarea noapte din 4 martie 1977, Ed. Eminescu, Bucuresti, 1980. Scînteia, Romînia Libera, Scînteia Tineretului

Sursa: http://www.historia.ro

 

Vizualizări: 471

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al România din Diaspora !

Alătură-te reţelei România din Diaspora

Comentariu publicat de Lucreția Berzintu pe Martie 4, 2012 la 5:47pm
ANUNŢ-ŞOCANT: Mii de bucureşteni riscă să moară la un cutremur ca cel din 1977


http://www.realitatea.net/anunt-socant-mii-de-bucuresteni-risca-sa-...
Comentariu publicat de Lucreția Berzintu pe Martie 4, 2012 la 5:42pm
 

Un seism cu magnitudine de 3 a avut loc de dimineaţă în Vrancea, la fix 35 de ani de la cutremurul care a devastat România. http://www.realitatea.net/cutremur-in-vrancea-la-fix-35-de-ani

Comentariu publicat de Lucreția Berzintu pe Martie 4, 2012 la 2:56pm

Groaznic a fost atunci! 

Felicitări, stimate domnule Emil Gheorghiu, pentru Fundație și cartea despre sănătate. M-ar interesa dacă aveți cartea și în limba română.

Pentru că astăzi este ziua dumneavoastră, vă doresc să aveți parte de cele mai frumoase lucruri în viață! La mulți ani!

 

Doina Badea, dispărută la cutremur împreună cu soțul și cei doi copii. O voce deosebită! Ce soartă!!!

Comentariu publicat de RN Carpen pe Martie 4, 2012 la 11:51am

Cutremurul                                                                                                                                                                                Acolo în străfunduri, tensiunea iubirii sau a urii, strânsă, ţinută în chingile echilibrului, se dezlănţui furtunos, poate într-o îmbrăţişare, poate într-o încleştare duşmănoasă, de luptă, între giganţii din măruntaiele pământului şi faliile alunecătoare. O respiraţie adâncă, profundă, o pulsaţie convulsivă a valurilor de energie ce se propaga fulgerător în unde spasmotice, însoţite de un vuiet lugubru, ajuns la paroxism - un muget sălbatic, tresăltă pământul de câteva ori, apoi îl smuci vijelios. Blocul începu să se legene ca o navă în derivă. Prinşi de mâini, cu copiii atârnaţi de trupurile lor, formară o singură fiinţă, a spaimei adevărate, nude, fără logică, fără speranţă, fără nimic omenesc.Avertizați de strigătele vecinilor ca să nu folosească liftul,cam șubred e adevărat, a urmat goana, animalică, în salturi, pe treptele scării legănătoare cu copiii înfăşuraţi în pături, purtaţi pe braţe, fuga bezmetică în noaptea nefiresc de caldă pentru începutul de martie, sub clarul generos al lunii. Când, în sfârşit, pământul răzvrătit s-a potolit, fără să vrea au privit înspre părculeţul de vizavi. Cioturile negricioase ale copacilor parcă cerşeau, implorau îndurare… Trezite din somnul iernii, nişte păsări se roteau deasupra speriate.  

            Reîntorşi în casă, au constatat că se spărsese doar sticla cu lapte alunecată de pe masa din bucătărie. Răpuşi de viroza de iarnă-primăvară, două săptămâni au zăcut privind îngroziţi ravagiile cutremurului pe ecranul televizorului. Blocuri năruite, vieţi curmate, tragedii de necuprins. Şi peste tot aceleaşi imagini, aceleaşi „paradigme salvatoare care cutreierau şantierele de dezafectare”. Dacă la început oamenii au apreciat interesul manifestat de autorități, implicarea nemijlocită a tovarășului, întors urgent dintr-o vizită în străinătate,solidaritatea de neimaginat în alte condiții, a oamernilor din toată țara cu Bucureștiul crunt lovit de cutremur, prea-multul zel a început să enerveze. Având o casă de oameni bolnavi, câteva zile,  capul familiei a stat pe lângă ei să-i doftoricească împreună cu menajera. Au urmat telefoane, vizite, poveşti, povestiri cu eroi adevăraţi, soldaţi, voluntari,oameni simpli, cascadori ce au muncit zi şi noapte la dezafectări, unii chiar sacrificându-şi viaţa în încercarea de a-i salva pe cei prinși sub dărâmături, alţii ascunzând la cingători lănţişoare, inele şi alte amintiri de la cei găsiţi sub pereţii prăbuşiţi. Dar nici despre unii, nici despre alţii nu existau ştiri oficiale. Circulau ca legende intrate în folclorul unui popor, de la om la om, de la suflet la suflet.

Zilele au trecut nefiresc de repede, s-au trezit cu soarele bătând puternic în geamuri şi părculeţul din apropiere înverzit. Prima ieşire notabilă a fost în Cişmigiu. Magnoliile erau înflorite, natura explodase într-o abundenţă florală smălţuită pe verdele vesel şi generos al primăverii. Oameni pe jumătate înspăimântaţi, pe jumătate fericiţi povesteau oricui dorea să-i asculte groaza prin care trecuseră, hazardul norocos, situaţiile caraghioase, picurând lacrimi pentru cei luaţi de valul necruţător al morţii. Parcă se schimbase ceva, parcă lumea părea mai altfel, oamenii se manifestau mai sincer, păreau mai apropiaţi, parcă li se deschiseseră un pic sufletele.       

            Dar nebunia pământului odată potolită dădu curs şi motivaţie altei nebunii. Cu o agresivitate greu de imaginat, începu construcţia „plombelor”. Orice palmă de pământ, orice oază de pomi şi de verdeaţă dintre blocuri devenea şantier pentru ridicarea altora, aşa-numitelor blocuri-turn, construcţii cu peste zece etaje, ca un omagiu adus oamenilor muncii de la sate şi oraşe, supravieţuitori şi învingători ai naturii dezlănţuite.    

 

                                        

Comentariu publicat de Virginia Stanciu pe Martie 4, 2012 la 3:21am

LA  MULTI  ANI    si pe aceasta  cale  domnule  Gheorghiu !  Sanatate  si cele  mai alese împliniri .

 Este o carte minunata  în scopul îngrijirii  sanatatii si mai ales  prevenirii îmbolnavirilor . 

 Felicitari  !

Pentru  cutremurul din  4 martie 1977  -  o trista aducere aminte .

Comentariu publicat de Emil Gheorghiu pe Martie 4, 2012 la 2:06am

S-a intamplat chiar de ziua mea de nastere. Eu eram in America la tratament si timp de o luna nu am putut lua legatura cu familia in Romania. Va imaginati in ce stare am trait in acest timp. Au murit si cei doi doctori romani care m-au ajutat sa vin in America la tratament, si este un miracol ca mai sunt in viata dupa 3 accidente medicale cand am vazut moartea cu ochii - soc la antibiotice, interactiuni la medicament si cancer produs de tratamentul psoriazisului cu raze ultra violete. Aceste intamplari m-au determinat sa studiez cauza bolilor mele si sa public in Romania cartea "Principii de Nutritie Biologca" si "Life is a Tragedy of Nutrition in USA" pe internet. Cei interestai o pot gasi pe Google la www.healthheritagefoundation.com or www.healthheritage.cc/

Comentariu publicat de Petru Jipa pe Martie 4, 2012 la 1:24am

Amintire Daniela Caurea...

,, Se vor găsi destui să-ţi întindă un braţ dezgolit şi mirarea, dar va fi prea târziu, vei putea vedea limpede, şarpele perfid urcând pe unghiile Julietei, sus în balcon, şi monstrul lunecând din cetate spre neamul lui Laokoon."


 

Deveniţi fani ai României din Diaspora pe Facebook

România din Diaspora

Visit reţeaua literară

Forum

CARAGIALE Și MOȘTENIREA DE LA MOMULOAIA 6 răspunsuri 

Începută de ION IONESCU-BUCOVU. Cel mai recent răspuns de Virginia Stanciu Oct 3, 2012.

Întreţinerea Casei Poporului, o cheltuială anuală de aproape 4 milioane de euro 9 răspunsuri 

Începută de Dan Fodor. Cel mai recent răspuns de IUGA NICOLAE Iul 27, 2012.

Autobiografie actualizata si nostima 17 răspunsuri 

Începută de adriana. Cel mai recent răspuns de Georgeta NEDELCU Sep 21, 2011.

Klara Tamaş: Arta face parte din lux 12 răspunsuri 

Începută de Liliana Bertea. Cel mai recent răspuns de lucretia tita Ian 14, 2013.

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Society Sites

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner